Totalul afișărilor de pagină

joi, 10 ianuarie 2013

Ce sunt produsele Bio?



Organic, bio, ecologic. Certificari.

Ce inseamna produse organice, bio sau ecologice?
In sens general, produsele organice sunt acele produse realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara intervenții genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator.
In mod uzual, se numesc produse bio/organice/ecologice acele produse certificate in acest sens de un organism de certificare.
Ce este certificarea organica/bio?
Din perspectiva legala, certificarea organica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea:
- Este interzisa, cu mici exceptii, utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari;
- Este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic;
- Este interzisa utilizarea iradierilor;
- Pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani inainte de a incepe productia organica;
- Producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi;
- Oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor.
Din perspectiva comerciala, certificarea organica poate fi acordata si de organisme de certificate private, care nu se supun niciunui control al autoritatilor statului si nici nu trebuie sa fie acreditate in vreun fel.
Ce produse se pot certifica organic?
Din punct de vedere legal, se pot certifica doar produsele agricole sau alte tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Din punct de vedere comercial, exista certificari ale unor organism private si pentru alte produse decat cele alimentare, cum ar fi cosmeticele organice, restaurantele, firmele de catering sau textilele.
Cosmeticele organice nu se certifica legal?
In ceea ce priveste cosmeticele, certificarea organica are doua componente:
1. Ingredientele sale provenite din exploatari agricole – acestea pot fi certificate legal;
2. Certificarea produsului din partea unui organism independent. Exista mai multe astfel de organisme in lume si in Uniunea Europeana. Detalii gasiti in sectiunea dedicata de mai jos.
Cum pot fi certificate cosmeticele organice?
Spre deosebire de produsele agricole, in cazul cosmeticelor nu exista reglementari legale privind certificarea lor. Din punct de vedere legal nu a fost stabilit nici un standard pe care cosmeticele trebuie sa il indeplineasca. Totul este la nivel privat.
Daca un produs se numeste organic, inseamna ca sigur este asa?
Doar in ceea ce priveste agricultura ecologica exista obligativitatea legala de a declara organice doar produsele certificate, la cosmetice nu, pentru ca certificarea nu este impusa de lege.
Care este diferenta intre organic, bio, eco si ecologic?
Niciuna. Termenul „organic” se utilizeaza in spatiul anglo-saxon (vorbitori de engleza): organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul „bio” inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique. Si „eco” inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica.

Care este diferenta intre organic/bio, pe de-o parte si natural?
Din punct de vedere legal, „natural” nu inseamna nimic, este doar o denumire de marketing. Orice poate fi natural, fara constrangeri legale. Din punct de vedere al certificarilor private, „natural” se foloseste pentru unele cosmetice, care nu indeplinesc toate conditiile pentru a fi organice, este o stare de mijloc, intre cosmetice obisnuite si cosmetice organice.

 

Niciun comentariu: