Totalul afișărilor de pagină

vineri, 26 iunie 2015

La doi pași peste Dunăre......


Ma gandeam sa merg undeva la sfarsit de saptamana. Si poate o zi in plus, un fel de week-end prelungit. Cum ar fi s-o iei in sens invers spre Giurgiu? Nu chiar! Desi se lauda cu un spectaculos far genovez, orasul de pe malul Dunarii era infloritor pe vremuri. Daca tot i-am rostit numele, sa ne luam inima-n dinti si sa traversam Dunarea!Ruse, un oras oarecum posac, in care am descoperit un parculet senzational. Daca treci cu vederea blocurile usor suprarealiste, ramase de pe vremea comunistilor, Ruse nu e chiar urat, ci doar, asa cum am spus, cam posac. Mergem intins spre partea de sud-vest. La numai 100 de kilometri,Veliko Tarnovo, cel mai vechi oras al Bulgariei. Ca-n povesti, catarat pe dealuri acum inverzite, orasul are parfum de Levant si cochetarii de mireasa. Casele vechi, cu balcoane din lemn si acoperis rosu, se ascund printre copaci batrani. Biserici de sute de ani, drumuri pietruite si muscate rosii, ca sangele, la tot pasul, fac din orasul vechi un spatiu de poveste. 

Din orice loc ai privi in sus, spre deal, zaresti vechea fortareata Tsarevets. Aici, Veliko Tarnovo, a fost declarat, la 1185, capitala celui de-al doilea tarat Bulgar al fratilor Petru si Asan, care isi declarase independenta fata de Imperiul Bizantin. Poate ca nu esti dornic sa vizitiezi fortareata, dar o plimbare pe strazile orasului, o cina intr-una din micutele taverne (la care se mananca excelent) si o noapte petrecuta intr-una din pensiunile din orasul vechi te vor face sa visezi printi si printese. 
De la arta la istorie sau invers, cum vrei, poti sa vizitezi fortareata sau muzeele, unul din ele aflat pe o insula in mijlocul raului pe malurile caruia se leneveste orasul, sau sa te reculegi in vechile bisericute. Am uitat sa-ti spun ca la Veliko Tarnovo te poti deplasa cu autoturismul, pe jos sau cu... taxiul, care este foarte ieftin! Daca iti place, poti sta inca o noapte, iar daca nu, inapoi spre casa cu un popas obligatoriu la Ivanovo, situl cu manastiri rupestre situat la 20 de kilometri de Ruse. Absolut spectaculos!
Pesteri sfinte, calugarii ortodoxi de la inceputurile mileniului trecut se retrageau aici spre reculegere. Pesterile sfinte se afla acum intr-o mare verde, aproape pustie. Doar un calugar batran vinde lumanari. Inca se vad picturile vechi de pe pereti, inca simti mirosul de tamaie si credinta. Dupa ce le-a vazut pe toate sau numai o parte, te poti duce pe raul Lom, aflat foarte aproape, pentru o partida de pescuit sportiv (domnii) si un pic de plaja in natura (doamnele). Sau vizitezi manastirea Basarbovo, locul unde a murit Sfantul Dimitrie cel Nou, patronul spiritual al Bucurestiului. Sau si una, si alta. Drumul de la Bucuresti la Veliko Tirnovo este mai scurt decat din capitala pana la Brasov. ( Foto: Wikipedia)

Niciun comentariu: