Baza martisoarelor:Ne trebuie suportul pe care vom aplica decoratiunile, deci este nevoie de hartie si carton. Daca ai in casa bucati netede de lemn sau sticla, sunt bune si acelea. Acum iti poti lasa imaginatia libera sau bazeaza-te pe artistul ascuns in copilul tau: hartia si cartonul se pot taia si lipi alaturate, suprapuse total sau partial etc. Cel mai simplu e ca baza sa aiba o forma geometrica, de preferat dreptunghi sau patrat. O mica placheta partata poate fi obtinuta si din plastilina sau coca (faina cu apa si sare) lasate la uscat. Peste plastilina se pot adauga alte forme din acelasi material, peste coca se poate picta.
Decorarea martisoarelor:Pe forma geometrica de carton poti lipi hartie creponata, peste care sa lipesti bucati sau scoici micute, accesorii bijuterii de lut, plastic sau sticla, flori si frunze micute uscate, sub forma de buchetele ori totul aranjat in forma de cifra 1. Nu neaparat toate pe acelasi martisor, le poti combina si alatura in varii modele, cat sa nu fie foarte incarcate si sa nu isi piarda din frumusete. Foloseste-te de toate resursele insirate pe masa. Pe bucatile netede de sticla picteaza cu aracet amestecat cu tempera, cand desenul e gata preseaza o bucata de hartie colorata peste tempera proaspata si lasa-o sa se lipeasca: desenul se va vedea ca un tablou sub sticla! Pe hartia de pe spate pune cu adeziv un snur in forma de fundita si iata ce martisor simplu si frumos a obtinut micutul tau! Bucatile netede de lemn se pot acoperi cu aracet si imediat presate pe un strat de zahar tos, care se va lipi uniform peste aracet. Cand s-a uscat, se folosesc acuarelele pentru a puncta usor petale rosii de flori si o dunga subtire si verde drept codita. Dupa ce s-a uscat si acuarela, pune pe nodul snurului de martisor in forma de fundita o picatura de aracet si preseaza peste "pictura".Fie ca este vorba despre carton, lemn sau sticla, poti lipi boabele de fasole ori linte, pastele fainoase pictate, margelele si scoicile cu aracet peste baza martisorului, in forma de ghiocel, buburuza sau chiar cosar daca iti iese.
bun si acela;- un sucitor din lemn – lemnul este cel mai potrivit pentru intinderea foii de lut;- un castronel cu apa;- forme pentru decupat;- servetel cu modele;- forfecuta fina – eu o folosesc pe cea de unghii;- adeziv, care obligatoriu dupa uscare trebuie sa devina transparent. Exista adeziv special pentru tehnicaservetelului (in magazinele de specialitate). Eu am riscat cu succes si am folosit adezivul nostru preferat,Lipiciuluniversal de la Toy Color .- culori acrilice;- lac transparent pentru finisare;- pensule pentru lipici, acrilice si lac.Se rupe o bucatica mica din lut (eu iau portii cat pot sa framant intr-o mana), restul se acopera bine. Prefer salucrez cu cantitati mici, deoarece in contact cu aerul, lutul se usuca destul de repede si crapa.Se framanta foarte bine, dupa care se intinde cu sucitorul, in grosimea dorita. Ne apucam sa decupam cu formelealese. Marginile fiecarei bucati de lut decupate se finiseaza usor cu degetele umezite. In cazul in care pe lut apar mici crapaturi, trecem usor pe deasupra lor degetele umezite si urmele buclucase vor disparea.Gaurile prin care vom petrece atele de martisor le-am facut initial cu o scobitoare, dupa care am descoperit ca iesmai bine cand folosesc un pai de baut de-al copiilor.Se pun formele la uscat la aer, pe servetele de hartie, care sa absoarba umezeala. Eu le mai intorc din cand incand. Cele mai subtiri se usuca mai usor, cele mai groase au nevoie chiar de o zi, in functie de cat de cald este incasa. De Craciun le-am mai uscat si in cuptorul foarte putin incalzit (cateva minute), lasand usa cuptoruluiintredeschisa, pentru a nu supune materialul la un soc termic prea mare.Dupa uscare incepe partea cea mai placuta, decorare
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu