Totalul afișărilor de pagină

marți, 5 mai 2015

Un subiect tabu-păduchii

paduchi-1-660x375
”Erau cazuri cînd putea să-ți vină cineva în ospeție, iar după ce s-a ridicat de pe scaun, să vezi o grămadă de păduchi.,,Isi amintea bunica mea….Stăteau ca furncile pe acel scaun”, povestește dînsa. Era o adevărată pacoste. Femeia își amintește de o familie din sat, cu șapte copii, foarte săracă. Păduchii năpădise peste ea și nicidecum nu putea să se debaraseze de ei. Se înmulțiseră atît de mult, încît l-au răpus pe unul dintre copii. Să fi avut  vreo șapte ani acel copil. ”A murit de foame, dar și de păduchi”, susține dînsa.Era o adevărată problemă socială, dar și medicală. Din cauza păduchilor, a  pornit epidemia de tifos exantematic.”Doamne, cum mai murea lumea de tif. Unul după altul. Strașnic mai era. Tare mulți au mai murit”, își amintește cu tristete bunica.Ea are și o explicație simpla,a unui om fara multa carte, a acelei invazii de păduchi: ”Unii oameni nu aveau nici unde să se spele. Nici medicina nu era așa dezvoltată ca acum, nu se făceau controale prin școli, la locul de muncă”.Păduchii își făceau ”viză de reședință”, mai ales, în famiile sărace. ”Pe atunci, mulți oameni nu aveau haine de schimb. Se culcau în hainele de lucru, iar a doua zi în ele și munceau”, povestește bunica. Cum să nu se simtă bine, în asemenea condiții, acei paraziți? Dar tragedia era că nu puteai să-i oprești. Deja nimeni nu se mai rușina.Dimpotrivă, organizau pînă și șezători de ”curățire a capului”. Se adunau femeile și se despăducheau una pe alta.
 Prin urmare,păduchele nu cunoaste clasele sociale si nici nu face diferenta intre mediul rural si cel urban   asa ca nu suntem in ” siguranta ” putand oricand face cunostinta cu el.Sub denumirea generica de paduchi se aduna peste 3000 de specii de insecte, dintre acestea 3 fiind caracteristici omului: paduchele-de-cap, paduchele-de-corp sau paduchele-de-haine si paduchele-lat.Paduchii sunt insecte hematofage, fara aripi, care nu pot supravietui pentru perioade lungi daca sunt indepartate de pe gazda lor (traiesc 2 zile fata de o luna cat este ciclul sau normal de viata).Daca paduchele de cap este inofensiv pentru om ( intepatura sa cauzand doar mancarimi ce in timp se pot irita sau chiar infecta) reprezentand mai degraba o problema cosmetica decat una medicala, paduchele de corp este un vector patologic el putand raspandi tifosul exantematic, febra recurenta, febra de transee etc.Infestarea cu paduchi poarta numele de pediculoza si este favorizata de conditiile precare de igiena.
Paduchii sunt raspanditi peste tot. Fiecare dintre noi poate fi afectat daca:
  • intram in contact cu o persoana infestata cu paduchi;
  • daca folosim o palarie sau o caciula de la o persoana infestata;
  • daca utilizam pieptanul, peria, prosopul unei astefl de personae;
  • daca ne asezam pe patul sau covorul unei personae cu pediculoza, etc
Dar cea mai afectata categorie sunt copii cu varste intre 4 si 14 ani pentru ca ei sunt obisnuiti sa stea in grupuri, sa se joace si sa imprumute lucruri. Copilul poate lua paduchi la scoala, la gradinita, in mijloacele de transport in comun sau in parc.Fetitele sunt de 4 ori mai predispuse la pediculoza decat baietii.
Măsuri de prevenire-
  • respectarea  regulilor  de igiena  personala; baie si schimbarea lenjeriei de corp si a  celei de pat cel puţin o data la 7 zile, schimbarea imbracamintei de zi si a celei de noapte; – rufele trebuie spalate, fierte si calcate cu ferul fierbinte;
  • examinarea frecventa a scalpului scolarilor poate sa deceleze prezenta pediculozei;
  • administrarea precoce a tratamentului impiedica raspandirea pediculozei la ceilalti membri ai familiei;
  • evitarea contactului prelungit cu persoanele infestate.Pentru a diagnostica o infestare cu paduchi este necesara pieptanarea cu un pieptan special cu dintii desi si examinarea acestuia dupa fiecare trecere prin par.De stiut ca: – Problema paduchilor de cap se poate rezolva simplu si rapid, cu ajutorul produselor eficiente, testate clinic. – Subiectul paduchilor de cap nu ar trebui sa fie considerat ca fiind unul rusinos, motiv pentru care este nevoie de informare & de educare, mai ales ca 27% dintre participantii la studio au declarat ca nu stiu cum se transmit paduchii. Alte curiozitati legate de paduchi gasesti aici:http://paranix.ro/#about Despre Paranix,  http://paranix.ro/  este unul dintre brandurile de top ale Omega Pharma, numarul 1 in Europa pentru eliminarea paduchilor de cap. Acesta este prezent in toate tarile europene, comercializat si sub numele de Paranit sau Lyclear (UK). In Romania, Paranix este prezent pentru tratament sub forma de sampon si spray impotriva paduchilor de cap, si pentru preventie sub forma de spray.Aveti grija de voi!

Niciun comentariu: