Galbeneaua reprezinta o planta folosita in domeniu larg atata in sanatate,dar si in bucatraie si cosmetica.Se seamana in toamna,in luna Octombrie.Vechii egipteni o pretuiau foarte mult,crezand ca daruieste tinerete si frumusete. Hindusii isi impodobeau altarele din temple cu calendule(denumirea in latina a plantei), in vreme ce persii si grecii decorau cu galbenele macarurile destinate ospetelor.
In zilele noaster aceasta planta-minune este apreciata mai ales in domeniul sanatatii(eset antiseptica,vindeca bolile de stomac si in mod special afectiunile dermatologice). In secolul al XV- lea,regele Henric al VIII-lea consuma intensiv galbenele pentru a se feri de ciuma sa lepra,in vreme ce in timpul razboiului civil din America, medicii tratatu ranile deschise ale soldatilor aflati pe campul de lupta cu....frunze de galbenele!Drept urmare,planta a dobandit o reputatie internationala, fiind utilizata fecvent,datorita calitatilor sale cicatrizante,antiseptice si antiinflamatoare,ori de cate ori medicamentele lipseau.Astazi,galbenelele sunt folosite sub forma de tincturi,infuzii,alifii,uleiuri si preparate homeopatice.
Mod de cultivare:In gradina sau pe balcon
- Locul:insorit
- Solul:prefera un sol bogat si bine drenat,dar se adapteaza si la alte tipuri de pamant,cu exceptia celor umede!
- Inmultire:Se seamana in octombrie,fiind apoi replantata,sau direct in gradina,din martie pana in mai.
- Recolta:floril,bine deschise,sau frunzele tinere.
- Conservare:prin uscare la temperatura joasa,pentru pastrarea culorii,in spirt(tinctura) sau in ulei(unguent)
Intrebuintari:
- In bucatarie:frunzele tinere se pun in salate sau tocaturi.Florile se folosesc pentru a colora in galben ca sofranul si a da un gust picant preparatelor cu orez,peste,supe de carne,branza de uns pe paine,unt,omlete,prajituri cu lapte sau cozonac.
- Utilizari domestice:din florile de galbenele se obtine o culoare foarte frumoasa,galbena,pentru vopsitul hainelor.
- Cosmetica:infuzia din galbenele este un foarte bun demachiant.Crema de galbenele curata si inmoaie pielea,vindeca eczemele.
- Sanatate:in infuzii- reglementeaza digestia,vindeca durerile de stomac,stimuleaza functiile bilei si ale ficatului,calmeaza iritatiile intestinale.Uleiul de galbenele vindeca probleme dermatologice ale pielii,o intinereste.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu