Este deja binecunoscut faptul ca protectia solara a devenit o necesitatate cotidiana, si nu solutie aplicabila numai in vacantele la mare.
Si pentru ca piata abunda in creme si lotiuni care promit siguranta absoluta, as vrea sa fac cateva precizari pe care poate nu ati avut timpul necesar sa le documentati personal:
Ultravioletele
Razele ultraviolete sunt de trei tipuri : A, B, C
UVA – sunt raze mai lungi decat UVB, ajung in totalitate la suprafata Pamantului si sunt considerate cele mai periculoase, deoarece afecteaza straturile inferioare ale pielii. Ele sunt responsabile pentru imbatranirea prematura, riduri, pierderea elasticitatii, si nu in ultimul rand pentru producerea melanomului, cea mai mortala forma de cancer de piele, si de “photoageing”, un proces ireversibil si grav care afecteaza structura celulara cu efecte directe asupra imunitatii.
UVB- mai scurte decat UVA, penetreaza stratul de ozon si ating pamantul. Sunt responsabile pentru arsuri in straturile superioare ale epidermei. Pot conduce la aparitia cancerului de piele, malign sau benign.
UVC – sunt inofensive, nu penetreaza stratul de ozon
Filtrele UV
Flitrele UV sunt de 2 tipuri: chimice (artificiale) si minerale (naturale)
Filtre chimice : majoritatea produselor din piata au la baza filtre chimice. Ele ofera un sentiment fals de protectie, deoarece inhiba receptorii de la nivelul pielii, astfel incat pielea nu se inroseste si nu se arde. Adica semnalul de alarma natural al organismului atunci cand am depasit pragul de expunere, devine … mut.
Mai mult decat atat, tot mai multe studii recente scot la iveala faptul ca in contact cu razele soarelui, filtrele solare chimice genereaza radicali liberi periculosi, maligni. Contrar scopului declarat, acela de preveni cancerul de piele, aceste substante chimice par a veni in sprijinul imbolnavirii.
Filtrele minerale : pana acum, se pare ca sunt singurele care functioneazacu adevarat! Acestea sunt minerale naturale precum: oxid de zinc, dioxid de titan, mica. Ele nu penetreaza ci adera la suprafata pielii , practic o acopera cu un strat protector. De exemplu, mica actioneaza ca milioane de oglinzi minuscule pe piele, care reflecta razele solare. Filtrele minerale nu au efecte adverse si protejeaza de razele periculoase UVA.
Uleiurile si unturile naturale
Sunt o serie de uleiuri vegetale si unturi care contin un factor de protectie natural. Cateva dintre acestea sunt: uleiul de catina ( reputat in acest sens), untul de shea, untul de cacao, uleiul de orez, uleiul de masline etc.
Factorul de protectie natural este greu de masurat exact, insa el este undeva intre 4-6, in orice caz sub 10.
Sunt aceste uleiuri/unturi suficiente pentru protectia solara? IN NICI UN CAZ. Sunt naturale, sunt placute, ofera hidratare si vitamine pielii si un bronz frumos, insa pentru a va pastra pielea tanara, dar mai ales sanatoasa – este nevoie de ceva mai mult.
Uleiurile de plaja din comert: majoritatea sunt la baza uleiuri minerale (derivate din petrol) , si intr-o proportie mai mica uleiuri vegetale adaugate (masline, morcov etc). Nu ofera o protectie reala si o siguranta pentru sanatatea pielii.
Mic ghid de cumparare a cremei de protectie solara
Iata cateva aspecte pe care trebuie sa le cantariti inainte de a alege un produs de protectie solara:
Protectia UV: O crema eficienta trebuie sa ofere protectie completa impotriva razelor UVA si UVB. Pana acum cativa ani, nici una din cremele de pe piata nu oferea protectie UVA (cea mai importanta)! Asadar, produsele care nu au inscriptionat vizibil pe ambalaj protectie impotriva razelor UVA, nu sunt de luat in calcul, ele trebuie sa se intoarca pe raft!
Factorul de protectie solara : Trebuie sa stiti ca la un indice de protectie mai mic de 12, (iar dupa unii chiar 15) protectia fata de UV este practic nula.
Filtrele solare: Sunt de preferat cele minerale: atat pentru faptul ca ofera protectie reala, cat si pentru faptul ca nu au efecte adverse. Cremele de protectie solara BIO (majoritatea) ofera protectie minerala.
Crema sau ulei? Crema si laptele de protectie sunt de preferat uleiurilor, pentru ca sunt eficace mai mult timp. Chiar si cremele rezistente la apa trebuie reaplicate la fiecare 2 ore pentru eficienta maxima.
PENTRU COPII – alegeti creme cu protectie exclusiv minerala si cu FPS minim 30. Crema BIO protectie cu solara minerala pentru bebe si copii Eco Cosmetics, cu FPS45 are acum pretul de 59.3 RON (pret vechi 74.11, discount 20%).
Faceti intotdeauna un raport intre:
1. Pret
2. Calitate ( in acest caz calitatea se traduce prin: factorul de protectie cat mai mare, filtrul (mineral sau chimic) si desigur, restul ingredientelor
3. Cantitate ( intotdeauna de luat in calcul si de verificat, mai ales cand faceti shopping de cosmetice on line)
Care este cea mai buna protectie?
Trebuie sa stiti ca produsele solare, chiar cu indice ridicat, chiar si cele etichetate cu ecran total, nu protejeaza complet de raze si, deci de cancer, asadar paza buna trece primejdia rea.
Faceti tot posibilul sa evitati orele de varf 10.00-16.00 si intotdeauna purtati imbracaminte adecvata: tricou ( acopera umerii), palarie ( acopera capul, urechile si gatul) si ochelari de soare ( nu doar un moft, ci absolut necesari pentru protejarea retinei).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Sharing is caring!